The Lotus Building in Wujin, China

Architecture and design firm Studio505, have recently completed the Lotus Building in Wujin, China.

The Lotus Building 00

The Lotus Building 01

The Lotus Building 02

The Lotus Building 03

The Lotus Building 04

The Lotus Building 05

The Lotus Building 06

The Lotus Building 07

The Lotus Building 08

The Lotus Building 09

The Lotus Building 10

The Lotus Building 11

The Lotus Building in Wujin, China:

Located in the heart of Wujin, the burgeoning southern district of Changzhou, Jiangsu PRC, the Lotus Building and the 3.5 hectare People’s Park has been designed to act as a cultural anchor and civic landmark – establishing a symbolic commitment of the local government’s ambitions and future aspirations.

The brief called for a public building and park that would embody a unique variety of civic nodes and public spaces. The Lotus Building is an addition to an existing double storey subterranean municipal facility situated beneath an existing artificial lake. The building houses parts of the planning bureau as well as new exhibition halls meeting rooms and conference centres.

The physical form of the building has been determined by the need to create a structure which has a distinctive presence; a character piece in a city can be in parts anonymous like so many other rapidly developing Chinese cities. The development, ultimately, seeks to generate participation, to build an ownership of place that builds ties to the community and entices its people to stay and flourish and not to be drawn away. This landmark aims to bring longevity and depth to the community; to set a new standard for architectural ambition in the area and stimulate further urban development.

Conceived as an inhabited sculptural form, emerging naturally from the lake; the visitor enters from beneath and is greeted with a cathedral like revelation of space. Colour and light combine and illuminate, creating a bright and uplifting interior atmosphere, no matter the weather. Transitioned and graded colour is applied to the side of the petal ribs, creating a deep hue only at the edge of the structure. Hand laid and varied white, beige and stainless steel hexagon mosaic tile finishes cover all external and internal surfaces; merging seamlessly to create a continuous form with studio505’s bespoke 7m high suspended chandelier at the apex, becoming the focus of attention, inside and out.

The project has been designed to minimise energy usage- with over 2500 geothermal piles driven through the base of the artificial lake, The entire lake water mass and ground beneath is utilised to pre-cool (summer) and pre-warm (winter) the air conditioning systems for both the lotus and the two storey building beneath the lake. The project is also mixed mode and naturally ventilated and utilises evaporative cooling from the lake surface to drive a thermal chimney within the main flower pod.

Studio 505’s design creates a vibrant public realm; key to which is a night lighting system devised to hold a series of changing natural colour combinations for 20 seconds before slowly transitioning to the next scene over 10 seconds. The Lotus Centre and People’s Park has become one of the most popular landmarks in Wujin with a sustained contribution to the social and cultural life of the city.

Architect: Studio505

Photography by John Gollings

Share your Thoughts

Author: MMK

Architecture & Design was started by an Afghan entrepreneur, he believes that wellbeing is affected by the spaces we spend our time in and that their design is an important notion to consider with regards to our personal comfort and happiness – whether we are at home, at work or at play.

Share This Post On

Pin It on Pinterest

Shares
Share This